Sadno drevje
Domov Koristni nasveti Bolezni Jablanova Pepelovka

Jablanova Pepelovka

jablanova_pepelovkaNajbolj pogosta je na listih jablane in hruške. Seveda pa je škoda, ki jo povzroča na jablani, večja kot na hruški. Napad pepelovke je odvisen od klimatskih pogojev in občutljivosti kultivarja.
Biologija: Na listih se gliva pojavi kot belo siva prevleka, ki postopoma prekri­je ves list. Okuženi listi so ožji in nagubani. Prav tako gliva okuži poganjke in rozete. Le pa so okuženi cvetovi, le-ti niso plodni. Na okuženih plodovih se ob hudem napadu pojavlja rjasta prevleka.
Micelij prezimi v spečih brstih, ki jih lahko opazimo že med zimsko rezjo, saj imajo bolj razprte luskoliste in so bolj motni. Micelij spomladi razvije konidije, ki omogočijo zgodnje primarne okužbe na mladih listih (ko so listi stari nekaj dni se ne okužijo več).
Ko konidij kali, hifa preraste listno površino. Gliva izčrpava liste, ki porjavijo, se od roba začnejo sušiti in starejši kmalu odpade­jo. Iz primarno okuženih poganjkov in rozet se kasneje zgodi še več sekun­darnih okužb. Okužbe, ki povzročajo rjavenje plodov, se zgodijo tri tedne pred in tri tedne po cvetenju.
Konidiji lahko kalijo med 10° C in 22° C, optimum je pri 20° C. Le je list pre­obilno omočen z vodo, je nevarnost okužbe močno zmanjšana, zato dež zadržuje razvoj bolezni.


Varstvo: Izredno pomembno je zmanjševanje zgodnjih primarnih okužb in s tem kasneje okužb na listih, plodovih in poganjkih. Okužene poganjke je potrebno odstraniti, da s tem zmanjšamo pritisk bolezni.
Že v tem času jepogosto potrebno opraviti škropljenje, ker pa je takrat prisotno zelo malo listne mase, fungicide uporabimo s sredstvi za boljše oprijemanje. Škropimo s triazoli (ropas 100 Ee. 5core 250 Ee) in strobilurini v 7-10 dnevnih presledkih od začetka rasti do konca rasti terminalnih poganjkov. Kadar uporabljamo pripravke na osnovi anilinopirimidinov (Chorus 75 WG), jim za boljše delovanje na pepelovko dodamo polovične odmerke pripravkov na osnovi triazolov (ropas 100 EC) ali žvepla (rhiovit 80 WG).

Hitri kontakt

Drevesnica Podobnikar

Podobnikar Bernard s.p.

Brezje pri Dobrovi 48

1356 Dobrova

 

TEL/FAX: 01 364 31 95
GSM:

041 558 448

041 841 843

E-POŠTA:

prodaja@drevesnica-podobnikar.si

VELEPRODAJA SADIK

20151028 083234 2

Naročila že sprejemamo !

 Več na www.okan.si

AKTUALNO

CIPRESE THUYA SMARAGD

Lastna proizvodnja sadik

 

ciprese p web

 Ugodne cene

Pokličite 031-293-559

več na www.okan.si

NE PREZRITE !

ASIMINA

Ena med bolj iskanimi

sadnimi vrstami

Na zalogi so sadike visoke 1,0-1,2 m

Več...

 

 


 

AKUMULATORSKE ŠKARJE

Slika1

več na www.okan.si

CITRUSI

LIMONE , POMARANČE

MANDARINE, KLEMENTINE,

KUMKUAT

 

Sadike bodo v prodaji

spomladi!

 

POKLIČITE NA 041/841-843

 

 

Ameriške borovnice

 

Prodaja različnih

sort ameriških borovnic.

 

Na voljo so tudi

starejše, večje sadike,

ki obilo obrodijo že v istem letu

več,...


RSS

Članov : 1
Vsebina : 109
Števec pogledov vsebine : 2701124
Dodajte zaznamek: Digg Dodajte zaznamek: Del.icoi.us Dodajte zaznamek: Furl Dodajte zaznamek: Yahoo Dodajte zaznamek: Google
Drevesnica Podobnikar © Vse pravice pridr�ane
powered by: agivu.com
agivu.SHOP