Sadno drevje
Domov Koristni nasveti Obrezovanje Rez pozeblih dreves

Rez pozeblih dreves

Zaradi zelo nizkih zimskih temperatur (-25 do – 30° C)in vmesnih otoplitev lahko pride do hudih poškodb sadnega drevja.  Na deblu in ogrodnih vejah se pojavijo razpoke, lub dobi nenaravno rdečkasto barvo in odstopa od lesa.
Zelo pozebla drevesa odženejo poganjke tik pri tleh (iz podlage),  kjer sta jih varovala zemlja in sneg.  Ostali del drevesa je popolnoma pozebel in ne ozeleni.  Nekoliko manj pozebla drevesa odženejo poganjke iz debla nad in pod cepljenim mestom.  V krošnji ozelenijo le posamezne veje.  Nekatera drevesa pa slabo rastejo, listi so nenormalno, bledo zelene ali rdečkaste barve.  Tako prizadeta drevesa propadajo v avgustu ali pa se posušijo naslednje leto med vegetacijo.


Spomladi takoj po pozebi, poškodovanih dreves ne smemo obrezati. Če jih močno obrežemo , se praviloma posušijo. Če pri neobrezanih drevesih iz debla nad cepljenim mestom zrastejo poganjki, jih pustimo in privežemo od deblo, najvišje ležečega pa upognemo pod kotom 45°. Naslednje pomlad odrežemo drevo do poševno ležečega poganjka. Rano moramo zamazati s cepilno smolo. Na poševno rastočem poganjku bomo že naslesdnje leto pridelali nekaj plodov. Spodnji pokončno rastoč poganjek pa vzgajamo v enako vzgojno obliko , kot je bila pred pozebo. Po 3 letu odrežemo do pokonci rastočega poganjka.Tako smo hitreje nadomestili izgubljena drevesa v nasadu.  Tak ukrep je umesten samo za mlada drevesa (do 10. leta starosti).  Poškodbam zaradi nizkih zimskih temperatur se lahko delno izognemo, če vemo, da so bolj občutijiva tista drevesa, ki rastejo v premokrih tleh, ki so preveč ali premalo gnojena, ki so preveč rodila v letu pred pozebo (niso bila redčena), ki so bila že jeseni obrezana in tista, ki imajo oster kot izraščanja ogrodnih vej iz debla.

Hitri kontakt

Drevesnica Podobnikar

Podobnikar Bernard s.p.

Brezje pri Dobrovi 48

1356 Dobrova

 

TEL/FAX: 01 364 31 95
GSM:

041 558 448

041 841 843

E-POŠTA:

prodaja@drevesnica-podobnikar.si

VELEPRODAJA SADIK

20151028 083234 2

Naročila že sprejemamo !

 Več na www.okan.si

AKTUALNO

CIPRESE THUYA SMARAGD

Lastna proizvodnja sadik

 

ciprese p web

 Ugodne cene

Pokličite 031-293-559

več na www.okan.si

NE PREZRITE !

ASIMINA

Ena med bolj iskanimi

sadnimi vrstami

Na zalogi so sadike visoke 1,0-1,2 m

Več...

 

 


 

AKUMULATORSKE ŠKARJE

Slika1

več na www.okan.si

CITRUSI

LIMONE , POMARANČE

MANDARINE, KLEMENTINE,

KUMKUAT

 

Sadike bodo v prodaji

spomladi!

 

POKLIČITE NA 041/841-843

 

 

Ameriške borovnice

 

Prodaja različnih

sort ameriških borovnic.

 

Na voljo so tudi

starejše, večje sadike,

ki obilo obrodijo že v istem letu

več,...


RSS

Članov : 1
Vsebina : 109
Števec pogledov vsebine : 2701173
Dodajte zaznamek: Digg Dodajte zaznamek: Del.icoi.us Dodajte zaznamek: Furl Dodajte zaznamek: Yahoo Dodajte zaznamek: Google
Drevesnica Podobnikar © Vse pravice pridr�ane
powered by: agivu.com
agivu.SHOP