Sadno drevje

Rez breskev

Mlada breskova drevesa že takoj po sajenju bujno rastejo. Ponavadi sadimo sadike, ki imajo predčasne poganjke. Te je priporočijivo skrajšati na čep (2-4 očesa, ne pa jih rezati na prstan), kajti poganjki breskve tik pri osnovi nimajo brstov, iz katerih bi pognali novi poganjki. Dobro razvite sadike se obrastejo v času vegetacije po celotni dolžini s stranskimi poganjki, zato vrha, če ni predolg ne krajšamo.
Med letom moramo obvezno opraviti letno rez. Z njo izrežemo poganjke, ki zrastejo tik pod voditeljico in bi najmočneje rastli. Zaradi lastnosti breskve, da je glavna in najbujnejša rast v vrhovih in na koncu ogrodnih vej, hitro pride do golitve spodnega dela vej in krošnje.
Z rezjo gornjih poganjkov vzpodbudimo rast spodnjih, ki oblikujejo ogrodje in preprečimo golitev spodnjega dela krošnje.
Prav tako na vrhovih ogrodnih vej med vegetacijo odstranimo vse močne poganjke. Breskev zarodi le v drugem letu po sajenju (roden je enoleten les, ki izrašča iz dveletnega).

Na poganjkih, ki jih bomo uporabili za ogrodne veje, potrgamo plodove, na tistih, ki jih ne rabimo za vzgojo, pa pustimo plodove (samo razredčimo jih). Pri rezi v času mirovanja izrežemo poganjke v zgornjem delu krošnje, ki jih ne bomo potrebovali, v spodnjem delu krošnje pa odvečne poganjke režemo na čep, da ohranimo dobro obraslost spodnjih delov krošnje in vej. Če so se na voditeljici (vrhu) razvili predčasni poganjki, jih zopet skrajšamo na čep.
Naslednje, tretje leto postopamo podobno.
Spodnje veje le normalno obremenimo s pridelkom, zgornji del krošnje pa doseže višino, ki naj jo ima drevo v polni rodnosti. Zopet ne smemo pozabiti rezati na čep pri zimski rezi, na letno rez (izrezovanje bujnih poganjkov v vrhovih vej in vrhnjem delu krošnje) in redčenje plodov.
V starejših nasadih breskev sta prevladujoči vzgojni obliki kotlasta in palmeta. V novih gostih nasadih pa vzgajamo breskve v obliki vitkega vretena.
Rez breskev v polni rodnosti!
Vemo, da večina breskev rodi na enoletnih poganjkih, ki izraščajo iz dveletnega lesa. Enoletni poganjki, ki izraščajo iz ogrodnih, starejših vej ali debla, so po navadi nerodni ali imajo malo, dobro razvitih cvetnih brstov. Pri obrezovanju pazimo, da pustimo samo nekaj rodnih šib, ki imajo lahko tudi pokončno lego. Ostale poganjke ali povsem izrežemo (v zgornjem delu ogrodne veje ali nosilca rodnega lesa) ali pa odrežemo na čep (v spodnjem delu veje ali nosilca rodnega lesa). Na ta način želimo čim več let obdržati notranjost krošnje dobro obraščeno z mladimi, enoletnimi poganjki in dobro osvetljeno. Če iz podaljška debla ali blizu osnove ogrodne veje oziroma nosilca rodnega lesa zraste bohotivka, jo skušamo uporabiti za nadomestilo na izrojeni ogrodni veji ali nosilcu rodnega lesa . Staro vejo odrežemo na kratek čep, da bi morda pognal kak poganjek (vendar je verjetnost precej majhna).

Ameriške borovnice

 

Prodaja različnih

sort ameriških borovnic.

 

Na voljo so tudi

starejše, večje sadike,

ki obilo obrodijo že v istem letu

več,...

Hitri kontakt

Drevesnica Podobnikar

Brezje pri Dobrovi 48

1356 Dobrova

 

TEL.: 01 364 31 95
GSM:

041 841 843

031 293 559

E-POŠTA:

prodaja@drevesnica-podobnikar.si

VELEPRODAJA SADIK

20151028 083234 2

Naročila že sprejemamo !

 Več na www.okan.si

OKRASNE SADIKE

CIPRESE THUYA SMARAGD

Lastna proizvodnja sadik

 

ciprese p web

 Ugodne cene

Pokličite 031-293-559

več na www.okan.si

CITRUSI

LIMONE , POMARANČE

MANDARINE, KLEMENTINE,

KUMKUAT

 

Sadike bodo v prodaji

spomladi!

 

POKLIČITE NA 041/841-843

 

 


RSS

Članov : 2
Vsebina : 111
Števec pogledov vsebine : 2881871
Dodajte zaznamek: Digg Dodajte zaznamek: Del.icoi.us Dodajte zaznamek: Furl Dodajte zaznamek: Yahoo Dodajte zaznamek: Google
Drevesnica Podobnikar © Vse pravice pridr�ane
powered by: agivu.com
agivu.SHOP