Sadno drevje
Domov Koristni nasveti Razno Izmenična ali alternativna rodnost

Izmenična ali alternativna rodnost

Izmenična ali alternativna rodnost sadnega drevja je pojav, ko sadno drevje ne rodi redno vsako leto, temveč izmenoma le vsa­ko drugo, tretje ali celo vsako peto leto. Izmenično rodnost poznamo že dolgo.

Nekatere sadne vrste se nagibajo k izme­nični rodnosti, pri drugih pa tega ne poznamo.


Pri koščičarjih in jagodičju je izmenič­na rodnost redka, pogosteje pa se pojavlja pri pečkarjih. Običajno se pojavlja pri poz­nih sortah jablan in hrušk, za katere je značilna bujna rast.

Značilne sorte z izme­nično rodnostjo pri jablani so: zlata parmena, bo­skop, zlati delišes, jonagold, mutsu med­tem, ko je jonatan znan po vsakoletnem pridelku.
Med hruškami so k izmenični rodnosti nagnjene sorte, avran­ška in pastorjevka. Pri koščičarjih, še po­sebno pri zgodnjih sortah češenj in bre­skev, izmenične rodnosti ni, pogosteje pa se pojavi pri bujnih sortah sliv.


Vzrok izmenične rodnosti je lahko sortna lastnost, lahko pa je tudi posledica po­manjkljive prehrane ali neugodnih vre­menskih razmer. Huda zima, ki je uničila rodne brste, močna pomladanska pozeba, toča, vihar itn. lahko uničijo cvetni nasta­vek. Zato v tem letu ni pridelka. Torej sadno drevje ne potrebuje hranilnih snovi za razvoj plodov in ima vse možnosti, da razvije bogat cvetni nastavek za naslednje leto.
Velik pridelek, ki sledi letu brez pridelka, porabi mnogo hranilnih snovi za rast in razvoj plodov, zato zmanjka hranilnih snovi, ki bi bile potrebne za cvetni nastavek v prihodnjem letu. Tako pride z menjava­njem rodnega in nerodnega leta do izme­nične ali alternativne rodnosti, ki je lahko popolna, kar pomeni, da letu z bogatim pridelkom sledi leto brez njega, ali le del­na, ko sledi bogati letini leto z majhnim pridelkom. Tako prvi kot drugi pojav nista zaželena, zato si moramo prizadevati, da se jima izognemo.

Ameriške borovnice

 

Prodaja različnih

sort ameriških borovnic.

 

Na voljo so tudi

starejše, večje sadike,

ki obilo obrodijo že v istem letu

več,...

Hitri kontakt

Drevesnica Podobnikar

Brezje pri Dobrovi 48

1356 Dobrova

 

TEL.: 01 364 31 95
GSM:

041 841 843

031 293 559

E-POŠTA:

prodaja@drevesnica-podobnikar.si

VELEPRODAJA SADIK

20151028 083234 2

Naročila že sprejemamo !

 Več na www.okan.si

OKRASNE SADIKE

CIPRESE THUYA SMARAGD

Lastna proizvodnja sadik

 

ciprese p web

 Ugodne cene

Pokličite 031-293-559

več na www.okan.si

CITRUSI

LIMONE , POMARANČE

MANDARINE, KLEMENTINE,

KUMKUAT

 

Sadike bodo v prodaji

spomladi!

 

POKLIČITE NA 041/841-843

 

 


RSS

Članov : 2
Vsebina : 111
Števec pogledov vsebine : 2881928
Dodajte zaznamek: Digg Dodajte zaznamek: Del.icoi.us Dodajte zaznamek: Furl Dodajte zaznamek: Yahoo Dodajte zaznamek: Google
Drevesnica Podobnikar © Vse pravice pridr�ane
powered by: agivu.com
agivu.SHOP