Sadno drevje
Domov Koristni nasveti Sajenje Navodila za sajenje in oskrbo ameriških borovnic

Navodila za sajenje in oskrbo ameriških borovnic

Navodila za sajenje in oskrbo ameriških borovnic

PODNEBJE
Ameriška borovnica zahteva zmerno toplo in valažno podnebje, z nadmorsko višino med 200 in 700 m. Potrebuje najmanj 800 ur mirovanja pri temparaturi pod +4 stopinj C. Temparatura do 25 stopinj C ji praviloma ne škoduje. Cvete pozno v mesecu maju, zato navadno ni nevarnosti za poškodbe cvetja zaradi spomladanskih pozeb.


TLA
Borovnica je glede tal zelo zahtevna rastlina. Potrebuje zelo kisla pH (3,5 - 5,2), rahla in ves čas vegetacije enakomerno vlažna tla. Tla zakisamo z fiziološko kislimi gnojili: amonosulfat, kalijev sulfat in suprfosfat ter z mešanjem zemlje s šota, smrekovim žaganjem ali celo s smrekovim lubjem… Če zemlja ne odgovarja borovničevim potrebam, si lahko pomagamo z mešanico, ki jo pripravimo iz enega dela šote, enega dela gozdne zemlje (tam kjer rastejo borovnice) in enega dela iglic (lahko borovih).


SAJENJE
Sadimo 3 - 5 letne sadike. Grmiček vsadimo v jamo v premeru 60 cm in globine do 40 cm ali večjo. V jamo vstavimo več slojev nepropustne folije, ki jo na dnu preluknjamo z ostrim predmetom,
(če bi se na dnu zadrževala voda jo lahko tudi kasneje). Vsadimo ga lahko tudi v večjo posodo (npr. polovico 200 1 soda) in dno preluknjamo.
V sušnem obdobju sadike redno zalivamo!


GNOJENJE
Pozno jeseni v času mirovanja gnojimo s sadjarskim gnojilom NPK 8-26-26 ali podobnim (vendar ne na zmrznjeno zemljo). Spomladi pa v dveh do treh obrokih dodamo amono sulfat, vsakokrat po pol pesti na grm. Gnojimo najmanj 20 cm stran od grma. Občasno foliarno gnojenje je koristno, vendar ni nujno. Konec junija prenehamo z vsakim gnojenjem, da se poganjki pred zimo utrdijo in olesenijo.


OBREZOVANJE
Obrezujemo spomladi, ko rastlina še miruje, tako da pustimo 6-8 močnih stebel pri tem pa naj bo grm zračen in dobro osvetljen. Porežemo vse šibe, viseče, polomljene in pritlehne veje. Vej in poganjkov nikoli ne krajšamo!


RODNOST
Borovnica doseže polno rodnost po 8 do 10 letih in rodi pri najugodnejših pogojih od 8 do 10 in tudi več kg na grm. Jagode so debele od 8 do 12 mm, odvisno od sorte, letine in vzgoje.

Ameriške borovnice

 

Prodaja različnih

sort ameriških borovnic.

 

Na voljo so tudi

starejše, večje sadike,

ki obilo obrodijo že v istem letu

več,...

Hitri kontakt

Drevesnica Podobnikar

Brezje pri Dobrovi 48

1356 Dobrova

 

TEL.: 01 364 31 95
GSM:

041 841 843

031 293 559

E-POŠTA:

prodaja@drevesnica-podobnikar.si

VELEPRODAJA SADIK

20151028 083234 2

Naročila že sprejemamo !

 Več na www.okan.si

OKRASNE SADIKE

CIPRESE THUYA SMARAGD

Lastna proizvodnja sadik

 

ciprese p web

 Ugodne cene

Pokličite 031-293-559

več na www.okan.si

CITRUSI

LIMONE , POMARANČE

MANDARINE, KLEMENTINE,

KUMKUAT

 

Sadike bodo v prodaji

spomladi!

 

POKLIČITE NA 041/841-843

 

 


RSS

Članov : 2
Vsebina : 111
Števec pogledov vsebine : 2881922
Dodajte zaznamek: Digg Dodajte zaznamek: Del.icoi.us Dodajte zaznamek: Furl Dodajte zaznamek: Yahoo Dodajte zaznamek: Google
Drevesnica Podobnikar © Vse pravice pridr�ane
powered by: agivu.com
agivu.SHOP